Att designa ett kravhanteringsflöde för din fakturering

Del 3 i vår serie om optimering av din fakturering

I denna artikel kommer vi gå igenom hur du kan tänka när du bygger upp en kravhantering för dina fakturor.

Få vår kompletta guide kostnadsfritt

Denna Artikel är en del av vår artikelserie om hur du optimerar hela faktureringsflödet. För att få allt samlat på ett ställe kan du ladda ner hela serien som en pdf-fil.

Hämta hela guiden gratis

Påminnelser och Inkasso en het potatis

Detta processteg är ofta en het potatis. Vissa verksamheter undviker den in i det sista med rädsla för att skada kundrelationer.

Att arbeta med påminnelser och inkasso är inget märkvärdigt. Varor och tjänster måste betalas, eller hur? Är man rädd för jobbiga samtal är det dessutom en extra fördel att använda en extern leverantör som sköter kravhanteringen.

Vad som ofta glömmer bort är att uteblivna betalningar långt ifrån alltid beror på ovilja hos kunden. De kan exempelvis missat fakturan, fått den till fel adress eller gjort felaktiga inbetalningar. Då fungerar påminnelserna snarare som en service än något störande för kunden.

Kravhantering hjälper till att sänka er DSO

Ett välfungerande påminnelse- och inkassomaskineri är en viktig komponent i att sänka er DSO/faktiska kredittid. Det är inte bara kravhanteringen i sig själv som ska vara väloljad. Bevakningen av förfallna betalningar, och action på att föra dessa vidare till påminnelse är minst lika viktigt för att påverka kredittiden.

I detta steg väljer många att arbeta med ett externt inkassobolag. Väljer du detta är det viktigt att se till att uppdragen skickas automatiskt till dem, att du har inblick och att återrapporteringen är automatiserad. Vissa systemleverantörer erbjuder även färdiga integrationer till inkassotjänster, eller har byggt in det i sitt eget system.

Fortsätt läsa i vår guide

Fortsätt läsa om distribution och få överblick över hela fakturaflödet. Ladda ner hela artikelserien som en pdf-fil.

Hämta hela guiden gratis

 

Delad glädje, är dubbel glädje

Kategorier & taggar för denna artikel:

Tips på liknande läsning