Undvik att försämra likviditeten pga PostNords nya leveransmodell

Risk för försämrad kredittid

Skåne blir först ut med varannandagsutdelning av post. Den nya leveransmodellen kommer rullas ut i övriga Sverige i sex faser, fram till 2022.

Att postgången blir långsammare riskerar slå mot företags likviditet i form av att fakturor kommer ut senare, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på kredittiden. I denna artikel ger vi tips på hur du kan agera för att minimera den nya leveransmodellens negativa inverkan på likviditeten.

Lanseringen av PostNords nya leveransmodell

Under hösten 2020 gjorde PostNord pilottester i Skånska kommuner med den nya leveransmodellen. Från och med den 1 februari träder den i kraft för hela Skåne. Den nya modellen kommer rullas ut till övriga Sverige i sex faser, där den sista beräknas vara klar under 2022. Du kan läsa mer om leveransmodellen på PostNords hemsida.

Förslag på åtgärder

Som användare av FINQRs plattform har du två lösningar till ditt förfogande för att hantera ändringen hos Postnord. Den enklaste och kanske mest uppenbara är att ändra prioriteringsordningen för distribution av dina fakturor, så att brev hamnar allra sist.

Som första distributionsmetod kan du istället sätta e-post, eller e-faktura. Detta förutsätter givetvis att du har möjlighet att skicka e-faktura till dina kunder, eller att du har deras mejladress. Om du inte har det, så är det en god idé att samla in detta från dina kunder.

Om du inte har möjlighet att skicka fakturan till din kund digitalt, och inte heller vill att din brevfaktura ska omfattas av varannan dag-utdelning, så kan du välja att skicka den som expressbrev. För denna typ av distribution tillkommer en extra avgift.

Inställningar för distributionsordning hittar du under menyvalet Konfigurera –> Distribution. Om du vill aktivera expressleverans av brevfakturor, så hittar du den inställningen under Konfigurera –> Tilläggstjänster.

Vi hjälper dig gärna

Har du frågor kring hur PostNords nya leveransmodell påverkar din fakturering? Eller behöver du hjälp med att optimera din fakturadistribution? Hör av dig till oss, så hjälper vi dig.

Mejla [email protected], eller ring oss på 010-150 81 00

Delad glädje, är dubbel glädje

Kategorier & taggar för denna artikel:

Tips på liknande läsning