Ekonomiavdelningarna vill automatisera sina processer och jobba med A.I

85 % vill utöka med digital teknik

Rubriken kommer från vår rapport som baserar sig på en enkätundersökning vi spred via sociala medier. Enkäten i sig själv var gjord med glimten i ögat, men det går ändå att utläsa en del intressanta saker från resultatet.

Av de 150 svaranden, så svarar 85 % att de helst utökar ekonomiavdelningens kapacitet med annat än att anställa. Artificiell intelligens och automatisering får hela 58 procent av rösterna, följt av ”smart mjukvara” som får 27 % av rösterna.

Ser vi ett mentalitetsskifte kring automatisering av ekonomi?

Resultatet skulle kunna vara ett tecken på att det skett ett mentalitetsskifte bland företag. Man ser inte längre digitaliseringen som en fiende som tar jobb, utan som något som stärker avdelningen. Detta innebär också med största sannolikhet att ekonomiavdelningens roller har börjat utvecklas allteftersom vissa arbetsuppgifter tas om hand eller underlättas av mjukvara och “robotar”.

Kanske är det som så att vi just nu befinner oss i en fas där fler och fler ekonomiavdelningar automatiserar manuella monotona processer, och det är därför man svarar att automatisering är det föredragna sättet för att expandera avdelningens kapacitet? Detta påverkar i sin tur ekonomernas arbetsroll som blir mer specialiserad och inriktas mot sådant som kräver mänsklig intelligens och kompetens.

Som ett resultat av denna automatiseringsvåg borde vi inom en framtid se en våg av ökad anställning inom specialiserade ekonomiroller. Nästa gång vi gör enkäten blir kanske det vanligaste valet att man utökar ekonomiavdelningens kapacitet genom att anställa.

Om du vill läsa mer om enkäten, finner du vår sammanställning här.

Delad glädje, är dubbel glädje

Kategorier & taggar för denna artikel:

Tips på liknande läsning