Så kan du förbättra likviditeten med factoring

Att ha ett bra kassaflöde är viktigt i alla företag. Och kanske extra viktigt för nystartade företag som många gånger kan ha brist på likvida medel. Factoring är en lösning som kan förbättra likviditeten i ett företag och ge mer svängrum ekonomiskt.

Det är inte bara nystartade bolag som ser fördelar i factoring, större bolag som vill förbättra likviditeten använder det också. I branscher med längre kredittider och projekt som löper över lång tid så är det också vanligt. Enkelt förklarat innebär factoring att du säljer eller belånar dina fakturor för att få tillgång till kapital innan fakturan är betald.

Utmaningen att som företagare få tillgång till pengar när de behövs

Vi kommer utgå från ett fiktivt exempel för att exemplifiera hur factoring fungerar. Låt oss utgå från Erika som nyligen startat ett litet företag som tillverkar och säljer tvål. Erika har för närvarande bara en kund och det är en butikskedja, som köper 2 500 tvålar i månaden.

Den förste i varje månad levererar Erika tvålarna till kedjans centrallager. Samtidigt fakturerar Erika kedjan som förhandlat fram 60 dagars betalningsvillkor. Det innebär att hon måste ha tillräckligt med pengar för att täcka tillverkningskostnaden för 2 batcher med tvålar eftersom betalningen släpar 2 månader.

Denna typ av situation kan verka hämmande på Erikas verksamhet. Om hon exempelvis vill experimentera med receptet och använda dyrare ingredienser, eller kanske ägna sig åt produktutveckling, så finns inte utrymmet i bolagets ekonomi. Det är här som factoring kommer in som en möjlig lösning för att ge Erika tillgång till kapital.

Så får Erika tillgång till kapital redan dagen efter hon skickat fakturan

För att få tillgång till det fakturerade beloppet snabbare väljer Erika att addera ytterligare en part i sin affärsrelation med butikskedjan som köper hennes tvål.

Erika övervägde först att ta hjälp av banken med företagslån, men ledtiden var lång och räntan skulle bli väldigt hög om hon ens skulle lyckas få ett lån. Istället fick Erika upp ögonen för ett så kallat factoringbolag som köper hennes fakturor.

Läs mer om FINQRs lösning för factoring/fakturaköp

Lär dig mer om hur du kan förbättra din likviditet med factoring från FINQR.

 

 

Läs mer om hur Erikas lösning fungerar i vår miniguide

Ladda ner vår kostnadsfria miniguide om factoring, så får du reda på hur Erikas lösning för factoring fungerar.

Delad glädje, är dubbel glädje

Kategorier & taggar för denna artikel:

Tips på liknande läsning